U sklopu ovogodišnjeg plana promocije udomiteljstva jedna od predviđenih aktivnosti bila je i suradnja sa školama na području nadležnosti Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška. S obzirom da vanjska istraživanja pokazuju kako udomljena djeca rijetko ispune sve svoje potencijale u obrazovnom sustavu bili smo motivirani specifičnosti udomiteljstva prezentirati djelatnicima škola. Dogovorena su tri interaktivna predavanja u OŠ „Vladimir Nazor“ Adžamovci, OŠ Davor i OŠ Ivana Gorana Kovačića Staro Petrovo Selo.

Uvodno je prezentirana definicija i podjela udomiteljstva po kategorijama s naglaskom da ćemo se usmjeriti na udomiteljstvo djece tijekom izlaganja. Osvijestili smo naše sudionike, odnosno stručne djelatnike škole o trendu starenja udomitelja na našem području i potrebi za novim udomiteljima te važnosti suradnje djelatnika Centra i školskih djelatnika kako bi udomljena djeca maksimalno iskoristila svoje potencijale. U središnjem djelu smo prezentirali održanu radionicu s udomljenom djecom „ Kako mi je biti udomljen“ gdje smo podijelili neka od osobnih iskustava djece. Bilo nam je važno istaknuti da je odlazak u udomiteljsku obitelj za dijete gubitak pa djeca nerijetko kroz faze žalovanja te  iskazuju neke od vidova neprihvatljivog ponašanja i nisu u mogućnosti posvetiti se školskim zahtjevima. Ukazali smo i na potrebe djece u tome periodu te važnost pružanja podrške i empatije.

Uz podršku i suradnju djelatnika Centra, udomitelja i školskih djelatnika gotovo sva udomljena djeca uspješno se adaptiraju u nove sredine i izvještavaju o zadovoljstvu u novim obiteljima i novoj sredini. Završni dio izlaganja bio je predviđen za otvorenu raspravu, pitanja te dogovore o zajedničkoj suradnji i tijekom iduće godine. Djelatnici škola su održana predavanja procijenili korisnima te nam otvorili svoja vrata za daljnju suradnju.